Sekundarna i česta zatvor

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Sekundarna opstipacija, ili problemi s defekacijom stolice, među najčešćim su gastrointestinalnim poremećajima. Obstipatio habitualis (Obstipatio habitualis) uzrokuju psihogeni čimbenici (sramota, suzdržanost, vječnu žurbu). Uobičajena opstipacija je uobičajeni problem, ali često se brzo dijagnosticira, bez isključivanja uzroka sekundarne zatvora.

Uzroci zatvora:

(a) bolesti probavnog trakta:
– bolna oštećenja rektuma (Hemoroidy, pukotina, fistula),
– tumori ili stenoze crijeva,
– upalni procesi crijeva,

(b) netočna prehrana:
– nepravilna, loša prehrana,
– dijeta koja sadrži previše vlakana,
– Pijte premalo tekućine,

(c) lijekove koji se trenutno poduzimaju:
– antidepresiv,
– kodein,
– atropin,
– palpable zavojnice,
– ostalo,

(d) druge bolesti:
– metaboličke bolesti s hipokalemijom, hiperkalcemijom i porfirijom,
– slabljenje abdominalnih mišića u plućnim bolestima,
– opća slabost u kaheksiji ili opću pretilost,
– Hirschsprungova bolest,
– Paraplegija.

Liječenje sekundarne i uobičajene zatvor

Liječenje sekundarnog zatvora temelji se na otklanjanju uzroka, iako se u većini slučajeva liječi domaćim bolesnicima i općenito dostupnim sredstvima. Nažalost, sve se prečesto koristi ad hoc, s crijevnim laksativima, i to treba koristiti kao posljednje sredstvo. U liječenju i prevenciji važno je održavati pravilnu, redovitu prehranu bogatu vlaknima, uzimajući puno tekućina, normalizirati vrijeme spavanja, fizički pokret.

Zbog liječenja uobičajenih zatvora, potrebno je isključiti pojavu sekundarnih zatvora. Liječenje uobičajenih zatvora, koji imaju psihogenog uzroka, je psihoterapijske prirode. Potrebno je objasniti mehanizam funkcioniranja gastrointestinalnog trakta, pražnjenje i trenutak inhibicije pražnjenja u pacijenta. Terapija ima za cilj promjenu loših navika, nametljivih misli, tendencija usmjeravanja nečijeg percepcije i djelovanja prema vlastitim mislima i emocijama (introverzija).

Ako pravilna psihoterapija ne donosi zadovoljavajuće rezultate, primjenjuju se laksativne mjere koje uključuju, između ostalog, soli za čišćenje (uglavnom magnezijeve soli), etil celuloza, zobene pahuljice, mekinje, vrećice, lubrikante, parafin, stimulanse kao što su Senes, Cascara segrada, Bisakodil i mnogi drugi sintetički biljni lijekovi.
Zhaneta Malec

READ  Razvojni nedostaci živčanog sustava
Lucija Pretić
About Lucija Pretić 480 Articles
Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*