Prolaps intervertebralnog štitnika

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

U početku, prolaps intervertebralnog diska može uzrokovati bol pod nazivom “strelica”. Povećani naglasak i propadanje diska uzrokuju bol u korijenu poznatoj kao išijas. U oko polovici pacijenata, početak bolesti prethodi ozljeda. Bol se ponekad događa nakon beznačajnog truda, iznenadnog kretanja, prekomjernog naginjanja i kihanja.

U mnogim ljudima, simptome išijasa prethodi nejasan križ, koji se pojačava tijekom kretanja i smanjuje nakon odmora. Bol traje nekoliko tjedana i potkopava, nakon čega se vraća nakon nekoliko mjeseci.

Išijat sama po sebi karakterizira boli unutar živčanog živca inervacija području. Prvo se pojavljuju unutar stražnjice i bedra, a zatim se spuštaju na bubanj. Ponekad je ova naredba obrnuta. Često, iritacija korijena živaca uzrokuje zračenje boli u kralježnicu ili potplat stopala (ovisno o tome koji je korijen oštećen).

U početnom razdoblju prolapsisa kralježnice, obično nema poremećaja kretanja i osjeta, ali se pojavljuju u daljnjem tijeku. Pareza mišića nogu rijetko se javlja kao početni simptom. Tijekom hodanja, pacijenti izbjegavaju istezanje živčanog živca i mijenjaju položaj povezan s kretanjem lumbalne kralježnice. Tijekom hodanja, udica je fleksibilno smještena u zglobove kuka, koljena i gležnja.

Bolesnici sjede i ustaju polako, pažljivo i s teškoćama zbog bolova u lumbalnoj regiji. Pareza mišića i atrofija opažena su u kasnijim stadijima bolesti, stalni simptom je opuštanje mišića na stražnjici koja se javlja na strani pacijenta. Također se može smanjiti volumen mišića bedra i bubnjeva. Kako bolest napreduje, senzorni poremećaji razvijaju se, a duboki refleksi uzrokovani ispitivanjem pacijenta oslabljuju ili ukidaju.

Detekcija intervertebralnog prolapsa diska

Nije teško dijagnosticirati prolaps intervertebralnog diska ako je bolest tipična. Identifikacija sličnih obiteljskih poremećaja i karakterističnih promjena u neurološkom pregledu, kao i trauma prije boli olakšavaju dijagnozu.

Dijagnoza intervertebralnog diska diska potvrđuje računalna tomografija, koja pokazuje promjene u dijelu kralješnice odgovorne za pojavu simptoma bolesti. Jednostavan pregled X-zraka često olakšava određivanje dijagnoze (slika prikazuje tipične promjene u obliku suženja intervertebralnog prostora na visini diska diska, rastu kosti poput kostiju na rubovima kralješaka i gustoći kostiju na površina kralježaka).

READ  Neo Elementum Idealis: Chitosan dodatak za mršavljenje?

Općenito, nema potrebe za probijanje lumbalne šupljine i uklanjanje cerebrospinalne tekućine iz bolesti; rezultati ispitivanja tekućine općenito su normalni, ali može postojati samo diskretno povećanje razine proteina.

U diferencijalnoj dijagnozi treba zapamtiti o bolestima kao što su: tumori unutar spinalnog kanala, upalne, neoplastične i degenerativne lezije koje se javljaju u kralježnici, sacroilijalnim zglobovima i zdjeličnim organima; leđne moždine, vaskularne lezije u donjim udovima, oštećenja perifernog živca.

Liječenje prolapsa kralježnice

Liječenje prolapsa kralježnice leži na imobilizaciji bolesnika. U slučaju teške boli izbjegavajte sve aktivnosti povezane s kretanjem lumbalnog dijela kralježnice. Također se preporučuje da se odmorite na tvrdom krevetu i zagrijte bolne točke.

Najčešće se koriste nesteroidni protuupalni lijekovi kao analgetici. Nakon što je bol riješen, potrebno je provesti odgovarajuće i redovite vježbe kako bi se spriječilo povratak bolesti. Kirurške intervencije poduzimaju se samo kod nekih bolesnika, ali ne jamči lijek.

Indikacije za operaciju uključuju česte recidivacije, produženu i značajno povećanu bol, povećanu parezu, poremećaje urinarnog trakta i druge. Bolest je kronična i rekurentna pa je liječenje dugoročno.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 480 Articles
Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*