Klinički kriteriji uključuju epizoda vaskularne tromboze

[Ukupno:1    Prosječno:4/5]

Antifosfolipidni sindrom manifestira tromboza, neurološke abnormalnosti, poremećaji u odrasloj dobi, simptomi lokomotornog sustava i kožne lezije. Većina slučajeva uključuje vensku trombozu, osobito duboke vene donjih ekstremiteta, što je komplicirano antikoagulanskim sindromom i čirima donjih ekstremiteta.

Često tromboza je bilateralna i ponavljajuća. Stanje koje utječe na arterijske žile obično utječe na mozak. Trombotičke epizode mogu se pojaviti unutar svakog organa, ali se mogu dogoditi bez ikakvih simptoma ili na malen način. Ovi se uvjeti mogu pojaviti u plućima, srcu, bubrezima, a rijetko u drugim organima trbuha.

Živčani sustav pokazuje znakove moždanog udara ili prolazne ishemije. Kao rezultat ponovljenih epizoda, stanje demencije postupno se razvija. Antifosfolipidni sindrom vjerojatno je povezan s većim rizikom od migrene, korezije, epilepsije, poremećaja pamćenja, upale kralježnične moždine.

Od osjetilnih organa, tromboza može utjecati na oči i manifestira se u prolaznim vizualnim poremećajima. Žene imaju poteškoća pri prijavljivanju trudnoće. Učestalost gubitka djeteta kod netretiranih bolesnika je čak 80%. Štoviše, prijevremeni porodići, preeklampsija, neuspjeh placente i smanjeni rast fetusa mogu se javiti iz poremećajnih abnormalnosti.

U dijelu lokomotornog sustava gotovo polovica svih pacijenata boluje od bolova u zglobovima, što je obično povezano s artritisom. Kožne lezije uključuju retikularnu cijanozu, čireve nogu i nekrotične lezije u nožnim prstima.

Dijagnoza i liječenje antifosfolipidnog sindroma

Postoje posebni dijagnostički kriteriji za dijagnozu antifosfolipidnog sindroma. Klinički kriteriji uključuju epizoda vaskularne tromboze, opstetrički neuspjeh i laboratorijski kriteriji odnose se na prisutnost serumskih supstanci kao što su lupus antikoagulant, antitijela kardiolipina i beta-2 antitijela na mikroglobalobulin.

Dijagnoza antifosfolipidnog sindroma mora se potvrditi ako je zadovoljen barem jedan klinički i laboratorijski kriterij. U diferencijalnom liječenju treba uzeti u obzir kongenitalnu trombofiliju i različite oblike stečene trombofilije.

U slučaju suživota drugih bolesti vezivnog tkiva ili trombocitopenije, daju se glikosteroidi, dok kod bolesnika s prisutnošću protutijela (čak i kod visokih titara), ali bez ikakvih kliničkih znakova, liječenje nije poželjno.

READ  Autonomna neuropatija može se odnositi na različite sporazume

Tek nakon pojave simptoma venske ili arterijske tromboze koriste se antikoagulansi. Međutim, ne postoji konsenzus o liječenju trudnica. Turbulentni antifosfolipidni sindrom zahtijeva plazmaferezu i ciklofosfamidne megadawke kao i intravenski primijenjene imunoglobuline i heparin.

Prognoza antifosfolipidnog sindroma

Tijek antifosfolipidnog sindroma ovisi o koegzistirajućim bolestima, posebice prisustvu sistemskog lupus eritematosusa, lokalizaciji tromboznih lezija i vrsti liječenja.

Prognoza također ovisi o opsegu i učestalosti tromboznih lezija. Njihove su komplikacije također važne. Rani početak liječenja ima značajan utjecaj na prognozu. Izravna prijetnja životu bolesnika je brzo napredovanje antifosfolipidnog sindroma (takozvani “antifosfolipidni sindrom”). oblik katastrofalne bolesti). Pravilno započet tretman ima važan utjecaj na prognozu.

Katastrofalni antifosfolipidni sindrom

Ovaj oblik je rijetka klinička situacija u kojoj više organa, najčešće bubrega, pluća i srca, privremeno ne mogu funkcionirati. To je zbog razvoja tromboze u malim posudama. Također je uobičajeno da se mikroprogrami oblikuju unutar središnjeg živčanog sustava.

Uzroci katastrofalnog antifosfolipidnog sindroma su suvremena infekcija, stresna situacija ili ozljeda. Simptomi se pojavljuju iznenada. Postoji groznica, dispneja, oteklina, poremećaji u nesvijesti. Razvija se respiratorna, cirkulacijska i bubrežna insuficijencija. Ovaj oblik je povezan s vrlo visokom stopom smrtnosti, s do polovice pacijenata koji umiru.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 480 Articles
Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*