Crohna, odrasla osoba

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Sekundarni poremećaji apsorpcije (poremećaji resorpcije) javljaju uglavnom u slučaju uklanjanja želuca (resekcija), prisutnosti raka želuca, fibroze gušterače, teške žutice, teškog dijabetesa, lamblioze, hormonalnih poremećaja itd.

Urođena malapsorpcija

Kongenitalne bolesti uključuju slijedeće:.

Cystinuria je urođeni poremećaj apsorpcije aminokiselina – cistina, lizina, arginina i ornitina – što povećava količinu cistina u mokraći. Cystinuria stvara cistin depozite, kristale i bubrežne kamence u bubrezima. Liječenje je povezano s upotrebom velikih količina tekućina i lijekova za alkalizaciju urina.

Hartnup tim

Hartnupov sindrom je bolest u kojoj se snižava apsorpcija, što rezultira izlučivanjem mnogih aminokiselina u urinu, među ostalim se smanjuje triptofan, leucin, fenilalanin i indolescentni spojevi i sinteza nikotinske kiseline. Pacijenti doživljavaju promjene na koži izloženoj sunčevoj svjetlosti koja se odnosi na preosjetljivost na UV zrake (fotodermatoza), eritem, škrge, a zatim ožiljke. U liječenju Hartnupovog sindroma neomicina, koristi se vitamin PP (amidid nikotinske kiseline).

Plavi pelenski set

Plavi pelenski sindrom je genetska bolest koja se sastoji od poremećaja apsorpcije triptofana. To dovodi do nefrovalcinoze. Triptofan se bakterijski degradira u crijevima do indolescenata koji nakon ekskrecije kroz bubrege i doticaj s zrakom oksidiraju mijenjajući boju mokraće u plavo. Plavi pelenski sindrom može dovesti do malih kalcifikacija bubrega (nephrocalcinosis).

Acrodermatitis enteropathica

Acrodermatitis enteropathica (Brandtov sindrom) uzrokovana je nedostatkom enzima amber dehidrogena i leukocilamin peptidaze u crijevnoj mukozi. To narušava apsorpciju cinka (postoji nedostatak cinka u tijelu). Liječenje Acrodermatitis enteropathica temelji se na primjeni cinka (cink-sulfat).

Abnormalno apsorpcija šećera

Poremećaji apsorpcije šećera obično su povezani s netolerancijom prema disaharidima kao što su saharoza, maltoza ili laktoza. Od tih šećera najčešće je laktozu i povezana je s nedostatkom laktaze, pankreatijskog enzima koji razgrađuje laktozu u jednostavne šećere. Intolerancija saharoze i izomaloze se poboljšava s dobi. Poremećaji u apsorpciji disaharida također se mogu pojaviti sekundarni, m. među ostalima u visceralnoj bolesti, lambliosis, Crohnova bolest, odrasle osobe.
Zhaneta Malec

READ  7 Dokazanih Koristi Inozitol Vam Je Potrebno I Zašto Ih Je Potrebno - Prehrana Vodič

– Interne bolesti “, Andrzej Szczeklik, praktična medicina, Krakow.
– Unutarnje bolesti “, Franciszek Kokot, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.
– Interna “, Włodzimierz Januszewicz, Franciszek Kokot, izd.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 480 Articles
Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*